Dansstijlen

Bij elke dansles of workshop is het mogelijk om te kiezen uit één van de vele dansstijlen. De keuze van een geschikte dansstijl is o.a. afhankelijk van het doel en de opzet van een workshop en de leeftijden van de cursisten. De inhoud is volledig gezamenlijk te bepalen, en uiteraard adviseren wij graag welke dansvorm het beste bij de activiteit past.

Kidsdance
De perfecte kennismaking met dans: Kidsdance! Tijdens een kidsdance workshop staat het plezier in dansen voorop, waarbij speelse wijze een begin gemaakt wordt met het aanleren van de basis techniek die wordt gebruikt in alle danslessen, zoals lichaamshouding en muzikaliteit.
In de les worden elementen uit streetdance en jazzballet gecombineerd waarbij de leerlingen kennis maken met de verschillende onderdelen van een dansles, zoals coordinatie, techniek en zelfvertrouwen. We zullen ook beginnen met het aanleren van makkelijke choreografieën op bekende, populaire muziek die aansluit bij de leeftijd van de leerlingen zoals het Junior Songfestival & Kinderen voor Kinderen. Daarnaast komen er regelmatig thema’s voorbij zoals Sinterklaas, winter, etc. Een uitdagende en stimulerende les voor de nieuwsgierige en leergierige danser!

Hiphop Kids
Een hiphop les speciaal voor de stoere jongens en meiden vanaf vier jaar!
In deze les zal een begin worden gemaakt met de hiphoptechniek, waarbij aandacht is voor expressie, ritme en muzikaliteit. Er wordt gewerkt aan het volgen en begrijpen van het ritme van de muziek. Je maakt kennis met hiphop bewegingen waarbij techniek en uitstraling aan bod komen.
Tijdens de les zullen wij gaan werken aan een echte hiphopdans, met stoere, hedendaagse muziek. Er zal zowel Nederlandse als Engelstalige muziek voorbij komen.

Kinderballet
In de les kinderballet wordt op een speelse wijze een begin gemaakt met het aanleren van de basis techniek die wordt gebruikt in klassiek ballet. In de les is aandacht voor fysieke ontwikkeling, ritmiek en muzikaliteit. Een opwarming, diagonaal, dansoefeningen en een cooling down komen in deze lessen voorbij. Daarnaast maken we een begin met het leren van gemakkelijke choreografieën. Tijdens de balletlessen wordt de nadruk gelegd op zowel expressie en dansplezier als op het behalen van een goede houding, coördinatie, kracht en lenigheid.

Streetdance
Streetdance is een veelzijdige dansstijl die zich blijft ontwikkelen. Streetdance is als subgenre ontstaan uit hiphop en is daardoor een stoere dansvorm die tegenwoordig vaak in videoclips & op televisie wordt gebruikt. Veel bewegingen worden, net als bij hiphop, laag uitgevoerd maar beide dansstijlen verschillen zeker van elkaar.
Anders dan bij hiphop zijn er in een streetdance les ook invloeden van jazz, funk, afro en swing aanwezig. Hierdoor zijn streetdance choreografieën niet alleen lekker om te dansen maar ook heerlijk om naar te kijken (wat ook de reden is waarom ze veel bij optredens en videoclips worden gebruikt). De plaatsing van de bewegingen heeft hierbij een belangrijke rol. Bewegingen zijn krachtig, swingend en hebben een helder begin- en eindpunt. Hierdoor zijn de choreografieën strak & hebben ze een duidelijke structuur. De streetdance les is daarom een goede opvolger voor de junior lessen zoals kinderballet en kidsdance. Er zal gedanst worden op populaire, stoere en herkenbare muziek uit onder andere de Top 40.

Hiphop
Op zoek naar een stoere dansles? Doe dan mee met onze hiphop danslessen!
De hiphop-dansvorm verandert continu. Veel bewegingen komen uit de vroegere Amerikaanse straatcultuur waarbij groepen (crews) het tegen elkaar opnamen met zelf bedachte stoere choreo’s & geïmproviseerde dansstukken. De dansstijl bestaat uit verschillende sub-stijlen waarvan ook elementen in de hiphop-les voorbij kunnen komen, waaronder breakdance, popping en locking en house. Hierdoor zijn de hiphoplessen heel divers en afwisselend.
Bij hiphop zien we vaak losse bewegingen met veel bounce. Veel bewegingen zijn laag, waarbij de focus van het lichaam naar de grond gericht is. Hiphop is niet gebaseerd op vaststaande technieken, waardoor het een brede dansvorm is en elke docent zijn eigen hiphopstijl heeft. Hiphop is een expressieve dansvorm, en daarom is er in de lessen veel aandacht voor techniek, coördinatie, kracht en expressie.

Klassiek ballet
Het klassieke ballet heeft zijn oorsprong aan het Franse hof van Lodewijk XIV in de 17de eeuw. De danstechniek, de passen, de gracieuze en vloeiende bewegingen vormen de basis voor vele andere hedendaagse dansstijlen. Tijdens de les klassiek ballet wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van de ballettechniek, waarbij coördinatie, kracht en lenigheid belangrijk zijn. Ook de beginselen van klassiek ballet, zoals de basisposities en basistechnieken, worden behandeld. Er is aandacht voor expressie en dansplezier als mede op het ontwikkelen van coördinatie, kracht en lenigheid.

Modern/jazz
Modern Jazz is een brede dansstijl die o.a. geïnspireerd is door klassiek ballet, show en jazz, waarbij de basistechniek veelal overeen komt.
De bewegingen in moderne dans zijn natuurlijker en organisch van karakter, waarbij alledaagse bewegingen zoals lopen, vallen en opstaan, etc. ook onderdeel kunnen zijn van de dans. Er is hierbij veel aandacht voor het lichaam, emotie en lichaamstaal. Daarnaast zijn grondtechnieken erg belangrijk binnen deze dansvorm. In showdans komen vaak krachtige en expressieve bewegingen voor waarbij aandacht is voor detail en performance. In de modern jazz les zullen elementen uit beide stijlen gecombineerd worden.

Urban Dance
De urban dance les is een stoere hiphoples waarbij ook invloeden van house en breakdance verwerkt zijn. Voorafgaand aan de les zal een energieke warming-up geven worden waarna we aan de slag gaan met een nieuwe choreografie. Vervolgens sluiten we af met een rustige cooling-down. Kenmerken van Urban Dance zijn losse, lage bewegingen met veel bounce waarbij er zo nu en dan ook gewerkt wordt aan een breakdance move. Ontwikkelen van techniek, expressie en zelfvertrouwen is een belangrijk onderdeel in de les. Tijdens de lessen zal er gedanst worden op hedendaagse, snelle muziek waarbij we werken aan stoere choreografieën.

Show/Jazz
Show/Jazz is een dansvorm met een brede invalshoek waarbij verschillende dansstijlen voorbij komen zoals jazz, musical, showdans en streetdance. De cursisten maken kennis met jazzdans, waarbij een begin wordt gemaakt met danstechniek en verbeteren van kracht en lenigheid. Tijdens de les wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van de techniek, waarbij coördinatie, kracht en lenigheid belangrijk zijn. De choreografieën zijn funky en stralen dit ook uit, waarbij expressie en performance belangrijke elementen zijn. Een dansles vol energie, fun en positiviteit.

Dancehall
Dancehall is een dansvorm waarbij hiphop en reggae worden gecombineerd. Het is een ritmische en stoere dansstijl waarbij er gedanst wordt op muziek met een duidelijke reggaebeat. Bij Dancehall komen veel losse, grote bewegingen voor waarbij de flow van de muziek en de bewegingen belangrijk is.

Afrodance
Afrodance is een vrolijke en energieke dansstijl geïnspireerd door de traditionele Afrikaanse dans. Tijdens deze les dans je op verschillende stijlen Afro muziek gemixt met o.a. Hiphop invloeden. De afro beats waar op wordt gedanst wordt zorgen standaard voor een lach op je gezicht tijdens de les!
De uitbundige manier van bewegen karakteriseert deze dansstijl, evenals de polyritmiek; schouders, borst, heupen, armen en benen bewegen op verschillende ritmes van de muziek. Daarbij wordt gewerkt aan de soepelheid van het lijf & wordt er veel gebruik gemaakt van bewegingen van de heupen, knieën en voetenwerk. Invloeden vanuit de Hiphop, Housedance en Dancehall zijn in deze dansstijl niet vreemd.

Zumba
Zumba is een swingende dansles en is gebaseerd op Latijns-Amerikaanse muzieksoorten. Tijdens de zumbaworkshop leren de kinderen bewegen op verschillende soorten latin muziek, zoals de merengue, salsa of cumbia. Door de verschillende dansstijlen is de workshop heel afwisselend en spelenderwijs leren de cursisten dansen.